//Grillowany kurczak z trawą cytrynową i listkami bazylii

Grillowany kurczak z trawą cytrynową i listkami bazylii

2019-01-16T20:07:45+00:0014 stycznia 2019|Przepisy|

Wszyscy kochamy „Grillowanego kurczaka z trawą cytrynową i listkami bazylii”. Mięso
kurczaka jest niezwykle delikatne i przesączone wyjątkowym aromatem trawy cytrynowej i tajskiej bazylii. Jeżeli nie możesz zdobyć tajskiej bazylii możesz ją bez problemu zastąpić natką pietruszki.

Składniki:
1 kurczak (1,2 kg), podzielony na pół ale bez całkowitego rozcinania
2 łodygi trawy cytrynowej, lekko rozbite i posiekane
1/2 łyżki czarnego pieprzu, mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu ostrygowego
3/4 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki wina (ryżowego)
garść tajskiej bazylii, grubo siekanej ( może być zwykła)
3 łodygi trawy cytrynowej, pociętej na kawałki

Opis przygotowania:
1. Wyczyść i opłucz kurczaka, osusz papierowym ręcznikiem, wetrzyj w niego sól i sos z ostryg zmieszany z ciemnym sosem sojowym i winem.
2. Następnie nadziej kurczaka 3/4 ilości mieszanki trawy cytrynowej z bazylią (zgodnie ze zdjęciem powyżej) i zwiąż kurczaka sznurkiem przeznaczonym do pieczenia .
3. Posyp kurczaka czarnym pieprzem i pozostałą mieszanką trawy cytrynowej.
Marynuj kurczaka w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub całą noc, aby mięso nabrało smaku.
4. Umieść resztę trawy cytrynowej i kurczaka (zdejmij sznurek i rozłóż kurczaka płasko skórką do góry) w patelni Happycall. Gotuj na średnim płomieniu w zamkniętej patelni przez około 15 minut, odwróć patelnię i gotuj jeszcze 10–12 minut.
5. Ponownie odwróć patelnię i otwórz ją. Potrawę gotuj przez kolejne 8 – 10 minut, aż do uzyskania ładnej złocistej chrupiącej skórki. Całkowity czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości kurczaka.

Tak więc jeśli Ty lub Twoja rodzina uwielbiacie potrawy z kurczaka, może to być szybki i łatwy przepis, który chciałbyś wykorzystać w weekend, aby spędzić miło czas z rodziną przy prostej domowej potrawie.