Zdrowe i szybkie posiłki. Sprawdź te pomysły!
Królowa szybkich i zdrowych posiłków – owsianka
Owsianka to absolutna królowa zdrowych i szybkich posiłków. Idealna na śniadanie, lunch, czy posiłek do pracy (lub szkoły). Zwłaszcza że można przygotować ją na masę sposobów! Tak naprawdę wszystko zależy od Twojego gustu, ulubionych smaków i rzecz jasna kreatywności. Wiele osób mylnie uważa, że owsianka to niedobra „paćka”. Cóż, to pewnie wynika z nieumiejętnego przygotowania płatków, np. zalania ich zbyt dużą (albo zbyt małą) ilością wody lub mleka. Inne narzekają na to, że bez dodania cukru jest niezjadliwa. Absolutna bzdura! Swoją owsiankę możesz posłodzić nie tylko cukrem. Możesz wykorzystać syrop klonowy, dżemy, ksylitol, czy miód.
Jak przygotować idealną owsiankę? Przede wszystkim zadbaj o dobrej jakości rondelek, do którego nic nie będzie przywierać. Przygotowanie jest banalnie proste: wsyp płatki, zalej je zimną wodą lub mlekiem (możesz użyć różnych rodzajów mleka roślinnego) i włącz palnik na średnią moc. Dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. W przypadku płatków błyskawicznych cały proces trwa dosłownie chwilę! Po zdjęciu z palnika owsiankę udekoruj ulubionymi dodatkami. Tutaj możemy wymienić:
-
owoce (maliny, jeżyny, truskawki, banany, jabłka, ananasa i wiele więcej!),
-
przyprawy (cynamon, kardamon, kakao w proszku),
-
zdrowe źródła tłuszczów (orzechy, masło orzechowe, ziarna słonecznika, czy nawet awokado),
-
słodziki (czekoladę, miód, syrop klonowy).
Dzięki temu owsianka będzie pełnowartościowym posiłkiem, który pozytywnie nastroi Cię na cały dzień. Do tego świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie spakowane do pracy, czy szkoły (wystarczy szczelny pojemnik), które uratuje Cię przed podjadaniem śmieciowego jedzenia z automatów. Koniecznie poeksperymentuj z ulubionymi składnikami!
KLIKNIJ TU I DOWIEDZ SIĘ WIECEJ
Szybki i pyszny obiad z woka!
Wok to jedno z najwygodniejszych naczyń, jakie można mieć w swojej kuchni. Dzięki głębokiej patelni, którą można nagrzać do wysokiej temperatury, błyskawicznie przygotujesz całą masę dań w stylu stir fry. Przykład? Choćby smażony ryż z warzywami, makaron, pad thai, czy całą masę wariacji smażonych, chrupiących warzyw. Możemy Ci podpowiedzieć, że sekret tkwi właśnie w krótkiej, ale intensywnej obróbce termicznej. Dzięki temu warzywa się nie „gotują” we własnych sokach, lecz szybko przesmażają i w takiej pół usmażonej formie są niezwykle chrupkie, pyszne i pełne witamin! To samo z mięsem: wołowinę, czy kurczaka możesz usmażyć w kilka chwil, szczególnie jeśli pokroisz mięso w cienkie plastry (dokładnie, jak w kuchni azjatyckiej). Ale i miłośnicy wegańskiej kuchni mogą przygotować całą masę potraw z tofu!
Nasz pomysł na szybki i pyszny obiad z woka? A co powiesz na smażony ryż z warzywami? Możliwe, że już próbowałeś go zrobić, jednak z ryżu zrobiła się nieapetyczna papka… Cóż, sekret tkwi w tym, aby wrzucać na patelnię przestudzony ryż, a nie świeżo ugotowany. W ten sposób ryż zachowa przy smażeniu sypką formę. Jak przygotować taki obiad?
-
Rozgrzej w woku tłuszcz (olej z pestek słonecznika, olej sezamowy, oliwa z oliwek).
-
Wrzuć posiekany czosnek i cebulę (może być szalotka).
-
Dodaj pokruszone tofu lub cienko pokrojone mięso.
-
Gdy mięso dojdzie (dosłownie po trzech minutach), dorzuć ulubione warzywa posiekane w słupki: marchewkę, cukinię, paprykę, ale możesz również eksperymentować z liśćmi szpinaku, czy jarmużu.
-
Dodaj sos sojowy.
-
Gdy sos sojowy odparuje (ważne, aby nie było wody, bo ryż zrobi się kleisty!), wsyp ostudzony ryż.
-
Po chwili masz pyszne danie! Wyłóż na talerz i posyp zmielonymi orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem, czy posiekaną papryczką.
Sam widzisz, że dobry wok pozwoli Ci przygotować ekspresowe, pełnowartościowe danie rodem z kuchni azjatyckiej!
KLIKNIJ TU I DOWIEDZ SIĘ WIECEJ
Tutaj można dodać
Błyskawiczny makaron w mleczku kokosowym
Kolejne danie, które możesz błyskawicznie przygotować na masę sposobów. Warto jednak posiadać patelnię dwustronną. Jej zalety? Dzięki zamknięciu składników nie tracą one ani grama swojego aromatu, czy smaku. Możesz więc wrzucić i zamknąć w patelni ulubione warzywa: cebulę, cukinię, marchewkę, czosnek, brokuł, czy ostrą paprykę. Do tego w takim zamknięciu błyskawicznie dojdzie ulubione mięso – będzie przy tym mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do wszystkich składników możesz dorzucić makaron, czy ryż, chwilę podsmażyć i masz pyszny obiad!
My proponujemy wrzucić na patelnię: czosnek i cebulę (posiekaną lub w piórka). Do tego cukinia w plasterki, ulubione przyprawy oraz dodatki – możesz dodać wegański boczek w kostce (wtedy wyjdzie Ci wegańska wariacja na temat carbonary!). Całość po chwili zalej mleczkiem kokosowym i dodaj ugotowany makaron (świderki lub spaghetti). Po wyjęciu na talerz możesz dodać również zioła, np. bazylię. My lubimy również posypać całość zmielonymi orzeszkami ziemnymi. Pychota! Najważniejsze jest to, że posiłek to pełnowartościowa dawka witamin i energii, którą przygotujesz dosłownie w chwilę. Do tego nie potrzeba specjalnych kulinarnych umiejętności. To prosty pomysł, który w patelni dwustronnej przygotuje się niemal sam. Koniecznie wypróbuj!