Przepisy na jednogarnkowe dania na lato. Koniecznie je wypróbuj!
Co powiesz na kolorowy makaron z warzywami?
To pyszne danie, które jest niezwykle lekkie, więc idealnie sprawdzi się nawet w trakcie upalnego dnia. Do tego nie wymaga od Ciebie żadnych specjalnych umiejętności. Co musisz przygotować? Przede wszystkim:
- Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti) – 250 g
- Cukinia – 1 sztuka, pokrojona w paski
- Papryka czerwona i zielona – 1 sztuka każda, pokrojona w paski
- Marchew – 1 sztuka, pokrojona w paski
- Cebula – 1 sztuka, pokrojona w piórka
- Czosnek – 2 ząbki, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- Olej oliwkowy – 2 łyżki
- Świeże zioła (np. bazylia lub oregano) do dekoracji
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Najpierw ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Możesz to zrobić w tym samym naczyniu, w którym będziesz mieszać to z warzywami. Kolejny krok: odcedzamy i odstawiamy na bok makaron. Do naczynia (patelni, garnka) wlewamy olej oliwkowy i podsmażamy czosnek przez chwilę. Dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się miękka i lekko się zrumieni. Dodajemy warzywa (cukinię, papryki i marchew) i smażymy przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość. Dodajemy odcedzony makaron do patelni z warzywami i mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami, takimi jak bazylia lub oregano!
A może Makaron z krewetkami, cukinią i cytryną?
Kolejna propozycja dla osób, które kochają kuchnię włoską z dodatkiem owoców morza. Przygotowanie również jest proste – niech nie zwiedzie Cię obecność w przepisie krewetek. Wiele osób boi się przygotować je pierwszy raz, ale to naprawdę nie jest trudne i nie wymaga od Ciebie umiejętności na poziomie szefa kuchni! Przygotuj:
- Makaron pełnoziarnisty (np. linguine) – 250 g
- Krewetki – 500 g, obrane i oczyszczone
- Cukinia – 1 sztuka, pokrojona w plasterki
- Czosnek – 3 ząbki, posiekane
- Sok i skórka z cytryny – 2 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Olej oliwkowy – 2 łyżki
- Świeże zioła (np. kolendra lub natka pietruszki) do dekoracji
Sposób przygotowania nie sprawi Ci większych trudności. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i odstaw na bok. Na dużej patelni (lub w tym samym naczyniu, w którym gotowałeś makaron) rozgrzewamy olej oliwkowy i dodajemy czosnek, smażąc go przez chwilę, aż uwolni swój aromat. Dodajemy krewetki do patelni i smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe i dobrze ugotowane. Dodajemy cukinię i smażymy przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywo będzie miękkie, ale nadal chrupiące. Do krewetek i cukinii dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy, aby składniki się połączyły i aromat cytryny się uwolnił. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowany makaron do patelni z krewetkami i cukinią, mieszamy, aby składniki się połączyły i wszystko się podgrzało. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami, takimi jak kolendra lub natka pietruszki, dla dodatkowego aromatu!
Chilli con carne – przysmak meksykańskiej kuchni!
Jeśli szukasz wyrazistych przepisów na proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne dania, to koniecznie wypróbuj nasze chilli con carne. Danie możesz przygotować również w wersji bezmięsnej – wtedy będzie to chilli sin carne. Dla uzupełnienia białka mięso możesz wtedy zastąpić ciecierzycą lub pokruszonym tofu!
Przygotuj:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500 g
- czerwona lub czarna fasola z puszki
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- cebula
- śmietana 18%
- olej
- woda
- przyprawy: chilli, kumin, oregano, bazylia, ostra papryka, mielona kolendra, suszony czosnek, słodka papryka.
Przygotowanie chili con carne w pomidorach zacznij od rozgrzania 2 łyżek oleju na patelni. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, wsyp ją na patelnię i smaż ją na średnim ogniu, aż zrobi się półprzezroczysta. Później dodaj na patelnię 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Tutaj sugerujemy dodawanie mięsa stopniowo – jeśli wrzucisz od razu pół kilograma na patelnię, to temperatura oleju szybko spadnie i mięso zacznie się gotować, zamiast smażyć. Podczas smażenia mieszaj je, aby nie zbiło się w grudki. Przygotuj puszki z czerwoną fasolą i kukurydzą i odcedź je w durszlaku lub na sicie. Przepłucz warzywa pod wodą. Następnie sięgnij po pomidory. Posiekaj je i dodaj wraz z sokiem na patelnię do smażącego się mięsa. Dosyp tam także odcedzoną fasolę i kukurydzę. Całość dopraw przyprawami i gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje. Potrawę podawaj ze śmietaną, z ryżem, pieczywem lub nachosami. To idealne danie jednogarnkowe na 3-dniowy obiad lub wieczór ze znajomymi (dla znajomych wersja z nachosami będzie idealna!).