Po czym poznać garnek dobrej jakości? Mamy kilka porad
Dobre garnki to przede wszystkim zdrowe gotowanie
Pamiętaj, że naprawdę dobre jakościowo garnki do gotowania to nie tylko trwałe materiały, odporne na upadki z wysokości. To coś więcej. Jedną z najważniejszych kwestii jest to, czy naczynia zapewniają zdrowe gotowanie. Niestety, ale wiele modeli niskiej jakości, sprzedawanych najczęściej w wątpliwej jakości sklepach, nie posiada certyfikatów potwierdzających ich bezpieczeństwo. Najzdrowsze garnki do gotowania wyróżniają się pewnymi cechami, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie. Istotne jest to, aby wybór dobrych naczyń nie był podyktowany jedynie ich niską ceną.
Na co więc powinieneś zwrócić uwagę?
Przede wszystkim na:
-
garnki wyprodukowane z materiałów całkowicie bezpiecznych dla naszego organizmu
-
garnki posiadające niezbędne atesty potwierdzające ich jakość
-
garnki, w których materiały użyte do produkcji nie zawierają szkodliwych składników, takich jak kadm, ołów, BPA i niskiej jakości teflon (w razie uszkodzenia materiału, zawarte w nim toksyczne związki przenikają do żywności, a później do naszego organizmu)
-
garnki, których powłoka jest całkowicie obojętna (nie reaguje na przygotowywaną w nich żywność i jest odporna na kwasy)
-
garnki o grubym dnie, odpornym na uszkodzenia mechaniczne
-
garnki z materiałów odpornych na działanie skrajnych temperatur
Modele spełniające wszystkie z powyższych podpunktów można śmiało uznać na naprawdę dobre. W przeciwnym wypadku niestety, ale narażasz swoje zdrowie, jak również zdrowie swoich bliskich.
My zdecydowanie wolimy postawić na jakość – to po prostu procentuje!
Z jakiego materiału wykonane są dobre garnki?
Materiał wykonania jest z pewnością jedną z najważniejszych cech naprawdę dobrych jakościowo garnków do gotowania. Jaki materiał będzie najlepszy? Tutaj z pewnością możemy wyróżnić garnki ze stali nierdzewnej oraz garnki z powłoką tytanową. Jeśli chodzi o modele ze stali nierdzewnej, to są zdecydowanie najpopularniejsze. Wszystko dlatego, że są wytrzymałe, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Do tego modele nierdzewne są odporne na korozję i łatwe w czyszczeniu, a przy tym można je kupić w naprawdę rozsądnej cenie. A to wciąż nie wszystkie ich zalety! Ze względu na ich dużą popularność, na rynku znajdziesz wszystkie typy garnków z tego materiału: garnki do gotowania, rondle do mleka, garnki do gotowania na parze, czy całe zestawy garnków.
Jakie jeszcze zalety posiadają? Przede wszystkim wybierając garnek na lata, powinieneś postawić na model z odpowiednio grubym dnem. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w takim modelu zawartość nie będzie się przypalać i pozostanie ciepła jeszcze długo po ściągnięciu z kuchenki. Garnki z grubym dnem po prostu dobrze utrzymują temperaturę. Warto tutaj wspomnieć o modelach marki HAPPYCALL, które wykonane są w 3-warstwowej strukturze metody platerowania, z połączeniem zalet stali nierdzewnej i aluminium, które zostały zastosowane zarówno na dnie, jak i na powierzchniach bocznych. Dzięki tej strukturze garnek może dokładnie i szybko gotować potrawy z pomocą potrójnego efektu magazynowania ciepła poprzez promieniowanie cieplne. To szybkie i skuteczne gotowanie, a przy tym zminimalizowanie strat energii!
Na co jeszcze powinieneś zwrócić uwagę, wybierając garnek?
Ostatnią kwestią, o której warto wspomnieć w kontekście wyboru naprawdę dobrego garnka do gotowania, jest jego rozmiar. Tutaj warto wziąć pod uwagę częstotliwość gotowania oraz ilość domowników. W przypadku kilku osób warto postawić na większy garnek, aby przygotować od razu kilka porcji (lub obiad na parę dni). Jeśli np. jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i często gotujesz makarony, zainwestuj w odpowiednio głęboki garnek. Warto także przed zakupem zwrócić uwagę, czy można przechowywać garnki, wkładając jeden w drugi. W ten sposób możliwe będzie zaoszczędzenie dużej ilości miejsca – jednak w przypadku modeli o powłoce naprawdę wysokiej jakości nie warto tego robić, aby przypadkiem nie naruszyć powłoki. Pamiętaj o tym, dokonując wymarzonego zakupu!