Darmowa dostawa od 40,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Opiekacz na kuchenkę. Lepszy od tradycyjnych modeli?

2021-03-08
Opiekacz na kuchenkę. Lepszy od tradycyjnych modeli?

Naszym zdaniem opiekacz do kanapek to jeden z najlepszych wynalazków, jakie wynalazła ludzkość! A mówiąc nieco poważniej… To praktyczny gadżet kuchenny, który pozwala na przygotowanie mnóstwa pełnowartościowych posiłków, doskonałych przed wyjściem do pracy lub szkoły. To absolutny must have w każdej kuchni! A co, jeśli Ci powiemy, że mamy dla Ciebie lepszą propozycję? Wszystkiego dowiesz się w naszym najnowszym artykule!

 

Opiekacz do kanapek czy toster?

 

Choć te dwa pojęcia są często używane naprzemiennie, oznaczają zupełnie inne urządzenia. Toster pozwala na dokładne wypieczenie pojedynczej kromki pieczywa (najlepiej chleba tostowego). Wszelkiego rodzaju dodatki możemy położyć na chleb dopiero po wyjęciu z urządzenia. Opiekacz do kanapek pozwala podgrzać kanapkę złożoną z dwóch kromek chleba oraz dowolnych dodatków. Jednak ze względu na to, że najczęściej przygotowuje się w nim właśnie domowe tosty, nazywany jest potocznie... tosterem.

 

Opiekacz do kanapek jest więc o wiele praktyczniejszym urządzeniem od tostera, ponieważ umożliwia nie tylko zapieczenie pojedynczej kromki pieczywa, ale i całych kanapek. Niestety tego typu urządzenia posiadają dosyć krótką żywotność. Słabej jakości opiekacz pozwala na zbyt mocne przypiekanie (a czasem nawet przypalenie!) niektórych składników. Ponadto nie posiada regulacji temperatury. Dlatego naszym zdaniem najlepszą opcją dla każdego łasucha jest  opiekacz na kuchenkę . Z nim każdy domownik przygotuje kanapki i tosty o ulubionym poziomie wypieczenia.

 

Opiekacz na kuchenkę. Dlaczego jest najlepszy?

 

Każdy, kto posiada w swoim domu opiekacz do kanapek, wie, że jest to mocno rozchwytywane urządzenie. Przez sporą eksploatację potrafi łatwo się zużyć, a nawet spalić. Duża część tego typu urządzeń posiada również obudowę z tworzywa sztucznego. Niestety tego typu powłoka może zawierać szkodliwe substancje, które po podgrzaniu stają się toksyczne dla organizmu. Długofalowe przygotowywanie tostów z pomocą tego typu urządzenia? My wolimy zdecydowanie być mądrzy przed szkodą!

 

Toster na kuchenkę całkowicie rozwiązuje ten problem. Z łatwością znajdziesz model wykonany w całości ze stali nierdzewnej, np. z dodatkową powłoką tytanową. Tego typu materiały są w pełni przystosowane do pracy w wysokich temperaturach, zarówno na kuchence elektrycznej, ceramicznej, jak i gazowej. Dodatkową zaletą, jaką posiada toster na kuchenkę, są długie i wygodne, nienagrzewające się uchwyty. Dzięki takiemu rozwiązaniu zniwelujesz ryzyko oparzenia i zadbasz o bezpieczeństwo reszty domowników!

 

Jak robić domowe tosty? To bardzo proste!

 

Aby zrobić domowe tosty z opiekacza do kanapek, będziesz potrzebować odpowiedniego pieczywa. Choć do opiekacza najbardziej pasuje kształtem standardowy chleb tostowy, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wykorzystał standardowy chleb (a nawet bułkę!). Pomiędzy kromki możesz włożyć ulubione warzywa, mięso, ser i sos. Całość zamykasz w opiekaczu i pozostawiasz na włączonej kuchence. Twoja kanapka powinna dobrze się spiec w ciągu dwóch minut.

 

Opiekacz na kuchenkę ma tę przewagę nad tradycyjnymi urządzeniami, że możesz dowolnie regulować moc i tempo opiekania kanapki. Spieszysz się do pracy i chcesz, żeby Twój tost zapiekł się „na już”? W takim razie ustaw większą moc nagrzewania, dokładnie tak samo, jak podczas gotowania, czy smażenia. Co warto zaznaczyć, tostery wyposażone w tytanową powłokę doskonale chronią płyty opiekacza przed przywieraniem. Wychodząc z domu, nie zdążysz umyć opiekacza na kuchenkę? Nic nie szkodzi. Zarówno ser, jak i sos bez problemu zejdą z dobrej jakości płyty opiekacza, już przy pierwszym myciu.

 

Jakie kanapki z opiekacza staną się Twoimi ulubieńcami?  Przygotowaliśmy ciekawy przepis

 

W zależności od tego, jaka kuchnia jest Twoją ulubioną, możesz eksperymentować z dodatkami do tostów, takimi jak warzywa, sosy, rodzaj pieczywa, czy mięsa. Opcji jest naprawdę wiele. My przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowe składniki, odpowiednie dla kuchni włoskiej:

 

•ser mozzarella,

•świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy,

•świeża bazylia,

•gotowa przyprawa do pizzy (lub wymieszane oregano, natka pietruszki, bazylia i suszona cebula).

 

Jakie kanapki z opiekacza są najlepsze? Przede wszystkim solidnie przyprawione, z dużą ilością sera. To właśnie ser jest najważniejszym składnikiem tostów – pozwala połączyć się wszystkim składnikom w jedną, ciągnącą się całość (oj, nieco zgłodnieliśmy po tym przepisie…)!

 

Koniecznie daj nam znać, jakie kanapki z opiekacza są Twoimi ulubionymi!

 

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel