Jednogarnkowe dania w 15 minut – najlepsze przepisy!

2023-08-09
Jednogarnkowe dania w 15 minut – najlepsze przepisy!

Jak gotować szybkie i pyszne dania?

Dla wszystkich osób, które chcą zaoszczędzić czas na gotowaniu, przygotowaliśmy garść praktyczny porad:

1. Planuj i przygotowuj się wcześniej

Dobrym zwyczajem jest planowanie posiłków na cały tydzień. Sporządź listę zakupów z produktami, które będą ci potrzebne. Przygotuj składniki i żywność wcześniej, np. przekrojone warzywa, ugotowany ryż lub makaron. Dzięki temu zaoszczędzisz cenny czas, gdy przyjdzie pora na gotowanie. Do tego mniej jedzenia będzie się marnować, a przy tym… nie stracisz tyle czasu na bieganie do sklepu po brakujące składniki!


2. Wybieraj proste przepisy

Znajdź przepisy na szybkie dania, które składają się z niewielu składników i mają krótki czas przygotowania. Sałatki, makarony z sosem na bazie pomidorów, sałatki z tuńczykiem czy kanapki z warzywami to przykłady prostych dań, które można przyrządzić w kilka minut. Na rynku znajdziesz całe książki z szybkimi przepisami!


3. Wykorzystuj jednogarnkowe potrawy


Jednogarnkowe dania, takie jak gulasze, zupy czy potrawki, są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Wszystkie składniki gotują się razem, co pozwala zaoszczędzić czas i zminimalizować ilość naczyń do mycia. W dalszej części artykułu pokażemy Ci kilka takich przepisów. Koniecznie czytaj dalej!


4. Korzystaj z gotowych składników


Nie ma nic złego w wykorzystywaniu gotowych składników, takich jak ugotowany ryż, mrożone warzywa czy konserwowane produkty. Dzięki nim szybkość przygotowania dania znacznie wzrośnie, a smak nie musi na tym ucierpieć. Zwłaszcza że np. warzywa z puszki są jak najbardziej zdrowe. Nie jest to przetworzona żywność, jak sądzą niektóre osoby!


5. Wprowadź technikę gotowania na parze


Gotowanie na parze to szybka i zdrowa metoda przyrządzania potraw. Warzywa, ryby i mięso gotują się na parze bardzo szybko, zachowując przy tym więcej składników odżywczych niż tradycyjne gotowanie w wodzie.


6. Wykorzystaj kuchenkę mikrofalową


Kuchenka mikrofalowa może znacznie przyspieszyć proces gotowania. Wykorzystuj ją do podgrzewania i rozmrażania składników, przygotowywania gotowych dań czy smacznych przekąsek.


7. Używaj przypraw i ziół


Przyprawy i zioła mogą szybko odmienić smak i aromat dania. Wypróbuj różne kombinacje przypraw, aby dodać potrawie charakterystyczny smak, bez konieczności długiego gotowania.


8. Gotuj w większych ilościach


Gotując, przygotuj większą ilość dania, niż jesteś w stanie zjeść. Nadmiar można zamrozić lub przechować w lodówce na kolejny dzień. To pozwoli zaoszczędzić czas w kolejnych dniach, kiedy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.


9. Pamiętaj o prostocie


Najlepsze szybkie dania są często te najprostsze. Ogranicz liczbę składników i kroków przygotowania, aby uniknąć skomplikowanych i czasochłonnych procesów.


10. Ciesz się gotowaniem


Ostatecznie gotowanie powinno sprawiać przyjemność, nawet jeśli jesteś zabiegany. Znajdź czas na przygotowywanie posiłków i ciesz się smakiem i satysfakcją płynącą z gotowania.

Przepis pierwszy – zdrowy gulasz z soczewicą à la dahl

Ten prosty, jednogarnkowy gulasz sprawdzi się świetnie zarówno jako szybki i zdrowy obiad, jak i sycąca, ciepła kolacja. Możesz go przygotować, kiedy odwiedzają Cię goście, bo naje nim się kilka osób! Do tego bez trudu przygotowujesz porcję na 2-3 dni. Przepis jest bardzo prosty:

  • 1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy (230 g),
  • 2 niewielkie cebule,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • świeże różyczki z 1 brokuła,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczki kurkumy, 5 łyżeczek majeranku, 3 łyżeczki zielonej czubrycy, 2 łyżeczki kozieradki, 3 łyżki sosu sojowego, pieprz i sól do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać, drobno pokroić i dusić pod przykryciem w oleju kokosowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody. Soczewicę porządnie przepłukać pod bieżącą wodą. Gdy cebula będzie uduszona, dodać do niej soczewicę, ziemniaki, zioła i przyprawy, 4 szklanki wody. Dokładnie wszystko zamieszać i pozostawić na ogniu bez przykrycia przez 15 minut od zagotowania. Od czasu do czasu zamieszać. W tym czasie dokładnie umyć brokuła i jego różyczki pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dorzucić po wspomnianych 15 minutach gotowania. Dokładnie zamieszać i pozostawić na ogniu jeszcze ok. 7 minut (tym razem pod przykryciem). Gotowe!

Przepis drugi – jednogarnkowa potrawka szpinkowa

Kolejny pomysł na prosty, a jednocześnie bardzo zdrowy i smaczny posiłek! Możesz go przygotować w garnku lub w woku. Potrzebujesz:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego lub oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g pieczarek (obranych i pokrojonych w plasterki),
  • 0,5 łyżeczki curry,
  • 450 g zielonej fasolki mrożonej,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • kostka pokrojonego tofu wędzonego,
  • zielona czubryca (mieszanka cząbru, czosnku, natki pietruszki i ew. soli) do smaku,
  • 7 szt. suszonych pomidorów z oleju (jeśli nie masz z oleju, to wcześniej koniecznie namocz we wrzątku),
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki do posypania,
  • pieprz lub papryka chilli do posypania.

Przygotowanie jest niezwykle proste. Co musisz zrobić? Na dużej patelni rozgrzać olej z niewielką ilością wody. Dorzucić obraną i pokrojoną cebulę. Udusić. Dodać pieczarki i curry. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Dorzucić mrożoną fasolkę i świeży szpinak. Zamieszać i pozostawić na ogniu aż fasolka będzie ciepła. Dodać pokrojone tofu, czubrycę, pokrojone suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i pozwolić przez chwilę, aby potrawka „doszła do siebie”. Na koniec posypać natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem lub papryczką chilli. Świeża papryczka chilli również przypadnie do gustu wszystkim osobom gustującym w pikantnej kuchni. I tyle, smacznego!

Przepis trzeci – włoska caponata!

To nie jest ortodoksyjny przepis na sycylijską caponatę, a raczej na jej wariację. Ale również smaczną! Warto wypróbować ten przepis, ponieważ caponata to prosta i zdrowa przekąska, przystawka, dodatek, ale nada się również na szybki obiad czy kolację. Potrzebujesz:

  • 2 bakłażany,
  • 3 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • ok. 100g oliwek,
  • zioła i przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, papryka ostra, cały pęczek zielonej pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie jest banalnie proste. Cebule obieramy i kroimy, a następnie dusimy w woku w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pokrojone papryki. Dusimy, ewentualnie dolewając odrobinę oliwy i wody. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, kawałki bakłażana. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Warto w tym miejscu dodać odrobinę soku z cytryny. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki, przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę. Jak jeść? Można potrawkę jeść solo, ale pysznie smakuje również z pieczywem, pieczonymi ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Koniecznie wypróbuj!

Polecane

HAPPYCALL IH Woodique Garnek z powłoką tytanową 24cm / 4,6L Wysoki Czarny na indukcję. Okazja

HAPPYCALL IH Woodique Garnek z powłoką tytanową 24cm / 4,6L Wysoki Czarny na indukcję.

375,20 zł brutto/1szt.Najniższa cena: 328,30 zł/1szt.+14% Cena regularna: 469,00 zł brutto/1szt.-20%
HAPPYCALL IH Garnek Próżniowy Vacuum Pot 20cm / 2,8l - brązowy wysoki na indukcję. Okazja

HAPPYCALL IH Garnek Próżniowy Vacuum Pot 20cm / 2,8l - brązowy wysoki na indukcję.

359,20 zł brutto/1szt.Najniższa cena: 314,30 zł/1szt.+14% Cena regularna: 449,00 zł brutto/1szt.-20%
HAPPYCALL IH Eden Garnek z powłoką ceramiczną 28cm / 8,5L Wysoki - Migdałowy Beż na indukcję. Okazja

HAPPYCALL IH Eden Garnek z powłoką ceramiczną 28cm / 8,5L Wysoki - Migdałowy Beż na indukcję.

447,20 zł brutto/1szt.Najniższa cena: 391,30 zł/1szt.+14% Cena regularna: 559,00 zł brutto/1szt.-20%
HAPPYCALL IH Titanium Garnek tytanowy 24cm Wysoki na indukcję. Okazja

HAPPYCALL IH Titanium Garnek tytanowy 24cm Wysoki na indukcję.

335,20 zł brutto/1szt.Najniższa cena: 293,30 zł/1szt.+14% Cena regularna: 419,00 zł brutto/1szt.-20%
HAPPYCALL IH Garnek Aluminiowo - Ceramiczny Alumite Ceramic Pot 20cm / 2,5l - niebieski na indukcję. Okazja

HAPPYCALL IH Garnek Aluminiowo - Ceramiczny Alumite Ceramic Pot 20cm / 2,5l - niebieski na indukcję.

191,20 zł brutto/1szt.Najniższa cena: 167,30 zł/1szt.+14% Cena regularna: 239,00 zł brutto/1szt.-20%
Zaufane Opinie IdoSell
4.45 / 5.00 11 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-27
Wszystko w jak najlepszym porządku.
2023-02-10
Szybka dostawa, produkt dobrze zapakowany.
pixel