Jakie naczynia powinieneś mieć w kuchni? Sprawdź naszą listę!
Garnki, czyli absolutna podstawa
Cóż, mówiąc o gotowaniu, nie da się nie wspomnieć o odpowiednich garnkach! To absolutny „must have” w każdej kuchni. Nie ważne, czy ktoś jest miłośnikiem gotowania, czy też nie, garnek na podgrzanie zupy, czy rondelek na mleko (lub ugotowanie jajek) jest niezbędny. Oczywiście w przypadku większej ilości domowników warto wziąć pod uwagę zakup zestawu garnków o różnych wielkościach – również tych nieco większych, w których przygotujesz zupę, czy gulasz na kilka dni. O czym powinieneś pamiętać, wybierając garnki? Przede wszystkim o materiale wykonania, możliwości mycia w zmywarce, czy o dostosowaniu garnków do posiadanej kuchenki (gazowej, elektrycznej, czy indukcyjnej).
Do najbardziej uniwersalnych garnków bez wątpienia zalicza się propozycje ze stali nierdzewnej. Trudno się dziwić – te są wytrzymałe, a przy tym odporne na korozję i wysokie temperatury. Warto również pamiętać o wybraniu takich modeli, które szybko i równomiernie przewodzą ciepło. To bardzo ważne, ponieważ dzięki temu oszczędzasz czas i energię. Nie warto również kupować garnków z niesprawdzonego źródła (np. od nieznanego producenta). Dlaczego? Ich materiał wykonania może bowiem nie być bezpieczny w kontakcie z żywnością.
Na uwagę zasługują również:
-
garnki próżniowe
-
garnki z powłoką ceramiczną
-
garnki z powłoką tytanową
-
czy klasyczne rondle
Patelnie – zrób pyszny obiad!
Obok garnków, patelnie to zdecydowanie najważniejsze naczynia w każdej kuchni. W przeciwieństwie do garnków, których warto mieć kilka (różnej wielości), można obejść się z jedną, uniwersalną patelnią. Tym bardziej warto postawić na model o odpowiedniej jakości, aby służył przez wiele lat. Tutaj liczy się dobranie patelni wykonanej z odpowiedniego materiału, ale także odpowiednie dbanie o nią. Niestety, ale szorowanie popularnym „druciakiem”, czy przewracanie smażonych warzyw widelcem nie jest dobrym pomysłem. To może tylko pokaleczyć powierzchnię, co wpłynie na pogorszenie skuteczności patelni, ale także na kiepskie wrażenie estetyczne.
Ciekawą opcją wydają się być patelnie Happycall wykonane z najczystszego 97% aluminium. To niezwykle mocny i trwały materiał, który odporny jest na zarysowania, korozję oraz wysoką temperaturę. To doskonałe, uniwersalne modele.
Jeśli jednak dużo gotujesz i po prostu lubisz przygotowywać różne pyszności dla siebie lub swoich bliskich, to warto pomyśleć o zakupie:
-
patelni grillowych – to doskonała alternatywa dla tradycyjnego grilla
-
patelni naleśnikowych – płaska budowa pozwala na sprawne przewracanie ciasta
-
patelni do ryb – dzięki wydłużonej formie możesz smażyć ryby w całości
-
woku – to idealne naczynie do przygotowywania azjatyckich potraw
-
głębokiej patelni w stylu rondla – doskonale sprawdza się do przygotowywania najróżniejszych dań (szczególnie dla większej ilości osób)
I kilka dodatkowych propozycji na koniec!
Odpowiednie garnki, patelnie i rondle to podstawa. Jednak każdy, kto pasjonuje się gotowaniem wie, że czasem chce się przygotować nieco bardziej złożone danie, np. nadziewaną kaczkę z pieca, idealne warzywa przygotowane na parze, czy doskonały bulion na ramen. Cóż, tutaj przyda się dodatkowe wyposażenie kuchni, które nie jest obowiązkowe, ale zdecydowanie ułatwia gotowanie.
Możemy wymienić:
-
brytfanny
-
nakładki do gotowania na parze
-
czy naczynia do pieczenia (blachy, kamienie, czy akcesoria do pizzy)
Jednak tutaj wiele zależy od osobistych preferencji użytkownika i tego, jaka kuchnia najbardziej go interesuje (tak jak w przypadku zakupu woka, jeśli jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków). Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik ułatwi Ci przygotowanie listy zakupów z naczyniami do gotowania. Jeśli chodzi o dodatkowe akcesoria, które ułatwiają pracę w kuchni, to ten temat również rozwiniemy w naszych przyszłych artykułach. Powodzenia!