Jakie garnki są najtrwalsze? Obalamy popularne mity!
Mit 1: Garnki ze stali nierdzewnej są najtrwalsze
Prawda: Garnki ze stali nierdzewnej są trwałe, ale ich trwałość zależy od jakości materiałów i konstrukcji. Wielowarstwowa konstrukcja z solidnym dnem może zwiększyć ich wytrzymałość. Jednakże istnieją także inne materiały, które mogą być równie trwałe, jak na przykład żeliwo czy miedź. Przy wyborze warto więc kierować się nie tylko materiałem wykonania, ale również jakością samego producenta. Ciekawą opcją są garnki nierdzewne premium marki Happycall. To garnki z 3-warstwową powłoką zapewniającą nie tylko wysoką trwałość, ale również równomierne rozprowadzanie ciepła. Dzięki temu każda potrawa będzie idealnie przygotowana!
Mit 2: Garnki ceramiczne są bardziej podatne na uszkodzenia
Prawda: Garnki ceramiczne są znane z wyjątkowej odporności na zarysowania i plamy, jednak istnieją pewne ograniczenia. Mimo że ceramika jest trwała, uderzenia lub nagłe zmiany temperatury mogą prowadzić do uszkodzeń. Te z kolei nie tylko wpływają na estetykę naczyń, ale także na ich efektywność. Odpowiednie użytkowanie i delikatność mogą jednak utrzymać je w dobrym stanie przez długi czas. Co radzimy? Przede wszystkim uważać w trakcie mycia. Zawsze upewnij się, czy dane naczynia można myć w zmywarce. Jeśli nie, staraj się myć je delikatną gąbką do naczyń (nie zalecamy druciaków) oraz delikatnymi płynami do mycia. Agresywna chemia może doprowadzić do szybkiego zużycia niemal wszystkich rodzajów naczyń!
Mit 3: Garnki z aluminium są mniej trwałe
Prawda: Garnki z aluminium są stosunkowo lekkie i przewodzą doskonale ciepło. Choć aluminium samo w sobie jest miękkim metalem, aluminiowe garnki z odpowiednią warstwą powłoki lub pokryciem mogą być wyjątkowo trwałe – nie musisz się więc obawiać o to, że się odkształcą, czy uszkodzą w jakiś inny sposób. Wzmocnione powłoki ceramiczne czy teflonowe mogą zwiększyć ich trwałość i odporność na zarysowania. Warto więc uważnie przeczytać opis konkretnego modelu u producenta. To z niego dowiesz się wszystkiego na temat danego garnka. Cena to nie wszystko, dlatego zawsze trzeba uważnie czytać opisy!
Mit 4: Garnki żeliwne są zbyt ciężkie i nietrwałe
Prawda: Garnki żeliwne mogą być wyjątkowo trwałe i odporne na wysokie temperatury. Pomimo swojej wagi, żeliwo jest znane z wytrzymałości i doskonałej retencji ciepła. Przy odpowiedniej pielęgnacji, takie garnki mogą służyć przez wiele lat. Dla wielu osób żeliwo ma swój niepowtarzalny klimat. Takie naczynia mają również tę praktyczną zaletę, że doskonale utrzymują ciepło. Sprawdzają się więc jako naczynia, w których tuż po przygotowaniu można zaserwować danie, np. chilli con carne, czy paelle.
Mit 5: Garnki ze stali nierdzewnej są niezawodne we wszystkich kuchennych zastosowaniach
Prawda: Garnki ze stali nierdzewnej są wszechstronne, ale mogą nie być najlepszym wyborem do wszystkich zastosowań. Niektóre potrawy, takie jak potrawy kwasowe, mogą reagować z tą stalą, co może prowadzić do korozji. Kwaśne składniki zawarte w potrawach, takie jak pomidory, cytryna, ocet czy wino, mogą w pewnych warunkach reagować z powierzchnią stali nierdzewnej, zwłaszcza jeśli potrawa jest gotowana przez dłuższy czas lub przechowywana w naczyniach ze stali nierdzewnej przez wiele godzin. Nie ma jednak co wpadać w panikę! Tak, na patelni ze stali nierdzewnej możesz przygotować sos pomidorowy, czy risotto na winie. Szczególnie jeśli wybrałeś naczynie z wysokiej klasy materiałów.