Jak czyścić naczynia? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek
Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?
Wreszcie pozwoliłeś sobie na wymarzony zakup garnków ze stali nierdzewnej? To bardzo dobry wybór! Naczynia wysokiej klasy zdecydowanie ułatwiają gotowanie, a przy tym mogą z powodzeniem służyć przez wiele lat. Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych czynnikach, aby ich nie zniszczyć lub nie naruszyć ich powłoki.
Przede wszystkim:
-
Nie schładzaj naczyń ze stali nierdzewnej zbyt szybko, ponieważ może to prowadzić do odkształcenia się dna. Włożenie nagrzanego garnka do zlewu i zalanie go zimną wodą to kiepski pomysł.
-
Jeśli chcesz utrzymać wysoki połysk naczyń, powinieneś je regularnie polerować, używając do tego odpowiedniego środka do czyszczenia stali. Pamiętaj przy tym, że jeśli powierzchnia naczynia jest wykończona matowo, poleruj ją zgodnie z kierunkiem polerowania fabrycznego.
-
Pod żadnym pozorem nie używać myjki drucianej ani pasty do szorowania! Tego typu akcesoria niestety prowadzą do zarysowań na czyszczonej powierzchni.
-
Staraj się nie korzystać ze zmywarki. Niektórzy producenci podają, że ich naczynia się do tego nadają, jednak delikatne mycie ręczne sprawi, że o wiele dłużej zostaną zachowane właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu.
-
Pamiętaj, że osad z wapnia bądź przebarwienia, pojawiające się na garnkach ze stali nierdzewnej, możesz usunąć za pomocą odpowiedniego środka do czyszczenia stali.
Jak myć patelnię grillową?
Jeśli posiadasz wysokiej klasy patelnię grillową, to z pewnością doskonale wiesz, jakie pyszności można na niej przygotować. Jednak, aby służyła Ci przez lata, należy o nią odpowiednio dbać. W tym przypadku również powinieneś zrezygnować z popularnych „druciaków”. Tak, wiemy, że dzięki nim dużo łatwiej można usunąć zabrudzenia z powierzchni patelni – jedna ostre zakończenia drucianych myjek bardzo szybko uszkadzają powierzchnię, a to prosta droga do konieczności wymiany naczynia… A tego z pewnością byś nie chciał! Właśnie dlatego dużo lepszym wyborem są delikatne ściereczki lub miękka strona gąbki. Do tego naturalny płyn do mycia naczyń i powinieneś uporać się ze wszystkimi zabrudzeniami! A co jeśli nie?
W przypadku wyjątkowo uciążliwych zabrudzeń warto skorzystać z bardzo prostej metody.
To zaledwie kilka kroków:
-
Ustaw patelnię na kuchence, napełnij ją wodą (np. do połowy wysokości) i włącz kuchenkę.
-
Po kilku minutach cząstki jedzenia powinny zacząć się unosić.
-
Delikatną (np. silikonową) szpatułką usuń resztki jedzenia spomiędzy „żeberek” patelni.
-
Pozwól patelni nieco przestygnąć i wylej wodę razem z zabrudzeniami.
-
Opłucz patelnię gorącą wodą i przetrzyj suchym ręcznikiem papierowym.
Te kilka prostych kroków powinno pozwolić Ci uporać się z każdym zabrudzeniem!
Kilka dodatkowych porad, jak czyścić naczynia
Przede wszystkim dbanie o naczynia zaczyna się już od sposobu ich przechowywania – staraj się nie wkładać jednych naczyń do innych, ponieważ to może uszkodzić ich powierzchnię. Tak samo, jak pokrywki od garnków położone na powierzchni patelni (do tego upchnięte w szufladzie!) lub po prostu naczynia wrzucone do zlewu (z talerzami i sztućcami). Staraj się również przy czyszczeniu korzystać z naturalnych środków do mycia naczyń. Na rynku można oczywiście znaleźć niezwykle skuteczne środki chemiczne, jednak te mogą naruszyć powłokę naczyń.
Przykład:
Garnek z dużą ilością trudnej do umycia spalenizny możesz wyczyścić za pomocą kwasku cytrynowego. Wystarczy, że wsypiesz kilka łyżeczek, zalejesz gorącą wodą i delikatnie zagotujesz. Po ostygnięciu brud powinien dać się bezproblemowo usunąć, bez konieczności używania drastycznych środków!
A może masz jakieś swoje sprawdzone, domowe sposoby na czyszczenie naczyń ?