Darmowa dostawa od 40,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Gotowanie na parze. Jak się za to zabrać?

2021-03-08
Gotowanie na parze. Jak się za to zabrać?

Chcesz, aby przygotowywane przez Ciebie posiłki były nie tylko smaczne, ale również zdrowe? Gotowanie na parze pozwala zachować aż do 50% więcej wartości odżywczych, a do tego pyszny, lekki smak i cudowny aromat. To doskonały sposób na zdrową i zbilansowaną dietę. Jak gotować na parze? Jakie akcesoria okażą się tutaj niezbędne? Zapraszamy do artykułu.

 

Gotowanie na parze posiada wiele zalet. Przede wszystkim jest doskonałym sposobem na zachowanie wartości odżywczych posiłków. Dzięki temu, że produkty przygotowywane tą metodą nie mają kontaktu z wodą (ani tym bardziej tłuszczem), zachowują aż do 50% więcej witamin i mikroelementów. To jednak nie wszystko, ponieważ ta metoda gotowania pozwala również na łatwe zachowanie jędrności, chrupkości i świeżego smaku ulubionych warzyw, czy mięs.

 

Warzywa i mięsa przygotowane na parze stanowią doskonałą alternatywę dla produktów smażonych i gotowanych w wodzie. Produkty przygotowane z pomocą pary są lekkostrawne i posiadają zdecydowanie mniej kalorii. Właśnie dlatego po tego typu posiłki chętnie sięgają osoby, które dbają o zachowanie zdrowej, zbilansowanej diety. Gotowanie na parze – czy warto? My jesteśmy jak najbardziej na tak!

 

Jak gotować na parze? Czy muszę kupować parowar?

 

Na pewno będziesz mile zaskoczony, ponieważ do gotowania na parze nie potrzebujesz specjalnego sprzętu! To dobra wiadomość dla wszystkich osób, które cenią sobie miejsce w kuchennych szafkach. Aby wygodnie i efektywnie przygotowywać posiłki na parze, wystarczy dobrej jakości nakładka do gotowania na parze. Czym powinna się charakteryzować? Przede wszystkim zwróć uwagę na wymiary posiadanych garnków i dopasuj do nich średnicę nakładki.

 

Kolejnym ważnym aspektem, jest materiał wykonania. Dobrej jakości nakładka do gotowania na parze wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki temu możesz mieć pewność, że ten gadżet posłuży Ci w kuchni przez wiele lat użytkowania. Warto w tym miejscu wybrać produkt od uznanego producenta. To szczególnie ważne, jeżeli nie chcesz, aby w jej składzie znalazły się szkodliwe związki, które mogłyby przesiąknąć do potraw podczas gotowania (np. PFOA). Dobrze zaprojektowana nakładka do gotowania na parze może posłużyć Ci również jako sitko do odcedzania, makaronu, czy warzyw.

Jak gotować na parze? To bardzo proste!

 

Co warto zaznaczyć na wstępie, gotowanie na parze nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To łatwa metoda przygotowywania posiłków, która przypadnie do gustu niemal każdej osobie! Jak gotować na parze? Wystarczy, że na garnku z wodą umieścisz dobrze dobraną nakładkę. Możesz na niej wyłożyć produkty, które chcesz przygotować. Pamiętaj jednak, aby nakładka nie stykała się z powierzchnią wody – w końcu Twoje ulubione warzywa, czy mięso mają być ogrzewane parą, a nie wodą! Teraz wystarczy już, że przykryjesz naczynie pokrywką i… po prostu poczekasz!

 

Podczas samego gotowania musisz kontrolować ilość wody w garnku. Wybrana przez Ciebie metoda polega na odparowywaniu – nie możesz jednak dopuścić do momentu, w którym naczynie pozostanie puste! Wybierając składniki do gotowania, zwróć uwagę na to, że niektóre produkty gotują się szybciej od innych. Pamiętaj również, aby warzywa posiadały podobną wielkość. Dzięki temu unikniesz rozgotowania! Jeżeli obawiasz się, że wybrane przez Ciebie składniki mogą przywrzeć do nakładki (choć przy dobrej jakości nakładce takie rzeczy nie mają prawa się zdarzyć), połóż je na liściu kapusty pekińskiej. To dobre rozwiązanie, które pozwoli Ci łatwo umyć naczynie po gotowaniu!

Co gotować na parze? Wybierz ulubione produkty

 

Skoro wiesz już, jak gotować na parze i jakie akcesoria będą tutaj niezbędne, przejdźmy do tego, jakie produkty możesz przygotować tą metodą. Otóż… praktycznie wszystkie! Gotowanie na parze daje bardzo szerokie pole manewru. Z powodzeniem sprawdzi się przy wszystkich warzywach:

 

  • cebuli,
  • ziemniakach,
  • burakach,
  • marchewkach,
  • groszku,
  • kukurydzy,
  • czy papryce.

 

Co jeszcze możesz gotować na parze? Warto kombinować z przygotowywaniem tą metodą makaronów, mięs i ryb. Te zachowają jędrność i świeży smak. Pamiętaj jednak, że wszystkie produkty gotowane na parze są gotowe znacznie szybciej, niż w przypadku gotowania w wodzie. Warto więc sprawdzać ich stan co jakiś czas, np. nakłuwając wykałaczką.

 

Gotowanie na parze – czy warto przyprawiać składniki?

 

Wiele osób boi się, że posiłki przygotowywane na parze są miałkie i nie posiadają wyraźnych smaków. Jest wręcz odwrotnie! Potrawy z nakładki do gotowania na parze są chrupkie, świeże i jędrne – zachowują przy tym swój naturalny smak i aromat. Możesz je oczywiście przyprawić. Pamiętaj jednak o tym, że ta metoda sprawdza się doskonale do gotowania bez użycia soli. Jeżeli jednak preferujesz słone smaki, posól danie tuż przed podaniem. Dobrym pomysłem jest również zastąpienie wody w garnku pysznym, domowym bulionem!

 

Jeżeli chcesz wzmocnić smak i aromat ulubionych produktów, do gotującej się wody możesz dodać ulubione zioła (świeże lub suszone). Aromat dotrze do każdego gotującego się składnika właśnie za pomocą pary! Jakie przyprawy sprawdzą się tutaj najlepiej? Naszym faworytem są oczywiście zioła prowansalskie, oregano i bazylia. Jeżeli chcesz przygotować aromatyczne mięso, czy rybę, postaw na zamarynowanie ich na kilka godzin przed gotowaniem. To zdecydowanie wzmocni smak i aromat potrawy!

 

Gotowanie na parze – czy warto? Mamy nadzieję, że znasz już odpowiedź na to pytanie. My jesteśmy jak najbardziej na tak!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel