Garnki z powłoką, czy bez? Upewnij się przed zakupem
Jakie rodzaju garnków masz do wyboru?
Trudno w ogóle wyobrazić sobie gotowanie bez wysokiej jakości garnków. Jednak co to tak naprawdę oznacza „dobrej jakości garnek”? Przede wszystkim mamy tu na myśli naczynie trwałe, a także odporne na uszkodzenia oraz wysokie temperatury. Do tego ciepło powinno się w nim równomiernie rozchodzić, aby potrawy były gotowane w optymalny sposób. To już wiemy. Jednak szukając nowego naczynia lub całego zestawu garnków, stajemy często przed dylematem co wybrać: garnki z powłoką czy bez? Nie można na to odpowiedzieć jednoznacznie. Chodzi przecież o różne rodzaje powłok, czy materiału. Do tego różne garnki sprawdzają się w innych typach kuchni. Wiele także zależy od tego, ile gotujesz, jak często i jak duże porcje przygotowujesz.
Szukasz garnka wyłącznie do podgrzewania potraw? A może gotujesz naprawdę często? Jak duża jest Twoja rodzina? Posiadasz tradycyjną kuchenkę gazową, elektryczną, czy indukcyjną? Te wszystkie czynniki musisz wziąć pod uwagę, wybierając dla siebie garnki z powłoką lub bez niej. Do tego musisz wziąć pod uwagę, że wyróżniamy garnki z:
-
powłoką nieprzywierającą – ta doskonale chroni żywność przed kontaktem z aluminium lub stalą węglową, jednocześnie zapobiegając przywieraniu i przypalaniu dań,
-
powłoką emaliowaną – są niezwykle trwałe, a także poleca się je alergikom,
-
powłoką ceramiczną – odporna na uszkodzenia wykazuje się również wysoką higienicznością,
-
powłoką tytanową – najtrwalsze propozycje na rynku, które posłużą Ci przez wiele lat.
Garnki z powłoką, czy bez – które wybrać?
Pamiętaj, aby wybierając zestaw garnków kierować się nie tylko ceną, czy wyglądem, ale przede wszystkim kwestiami użytkowymi. Czym się więc sugerować? Przede wszystkim dostosowaniem do kuchenki, możliwością mycia w zmywarce, pojemnością, a także jakością materiałów użytych do produkcji oraz samym przeznaczeniem naczyń. Nie bez znaczenia jest również powłoka. Tutaj wybór jest naprawdę spory, bo możesz przecież wybrać coraz popularniejsze garnki z powłoką nieprzywierającą, sprawdzoną emaliowaną, czy bardzo neutralną ceramiczną. Pamiętaj, że sama powłoka spełnia swoje funkcje ochronne, przedłużając żywotność naczyń. Musisz jednak uważać na to, aby jej nie uszkodzić, dlatego nie zalecane jest używanie widelca, czy łyżki do mieszania gotujących się składników. My polecamy wykorzystywanie silikonowych szpatułek, ewentualnie tych drewnianych.
Jakie cechy posiadają garnki bez powłoki? Tutaj wyróżniamy modele:
-
ze stali nierdzewnej – odporne na uszkodzenia i zarysowania, a także w większości przypadków dostosowane do użytkowania na indukcji i do mycia w zmywarce. Trzeba jednak podkreślić, że nadają się raczej do gotowania zup i składników w dużej ilości wody, z pewnością nie sprawdzą się w trakcie smażenia,
-
garnki z anodowanego aluminium – wyróżnia je niezwykła lekkość i fakt, że szybko się nagrzewają. Nie są jednak odporne jak propozycje ze stali nierdzewnej. Minusem jest podatność na wgniecenia i brak możliwości gotowania kwasowych produktów,
-
garnki z surowego żeliwa – są bardzo ciężkie i wymagające odpowiedniej pielęgnacji, ale z tym idzie w barze duża trwałość i bezpieczne użytkowanie przez długi czas. Warto podkreślić, że można je użytkować w piekarniku, ale nie w zmywarce. Raczej nie przydadzą się do codziennego gotowania makaronu czy ziemniaków, za to doskonale sprawdzają się do przyrządzania gulaszu, potrawek, duszonych warzyw, mięs z sosem i innych potraw jednogarnkowych,
-
garnki ze szkła żaroodpornego – duży ciężar, wrażliwość na pęknięcia i obtłuczenia, a także nieporęczność to ich główne wady. Wykonane są jednak z przezroczystego materiału, dzięki czemu możemy kontrolować cały proces gotowania. Nadają się również do użytku na kuchence i w piekarniku. To dobry wybór dla alergików, czy rodziców małych dzieci.
Wybór garnka zależy od Twoich potrzeb
Sam widzisz, że wszystkie rodzaje garnków, zarówno te z powłoką, jak i bez, posiadają swoje unikalne cechy, wady i zalety. Właśnie dlatego dobierając garnki, dobrze jest mieć na uwadze ich przyszłe zastosowanie. Wszystko tak naprawdę zależy od Twoich potrzeb. Jeśli jesteś alergikiem, rozważ naczynia ze szkła żaroodpornego. Możesz również wybrać spośród garnków z powłoką emaliowaną, która dodatkowo chroni stal węglową przed korozją, a żeliwo przed produktami kwasowymi – odporność na produkty o kwaśnym odczynie jest cechą, na którą naprawdę niewiele osób zwraca uwagę przy wyborze naczyń. Do tego pamiętaj, aby wybrać garnki sprawdzonego producenta. To Twoja gwarancja, że samo naczynie będzie odpowiednio trwałe, a także, że będzie wykonane z wysokich jakościowo, bezpiecznych materiałów. Powiedz raz na zawsze „dosyć” garnkom niskiej jakości!