Garnki ceramiczne. O czym powinieneś pamiętać, szukając wymarzonego zestawu?
Garnki ceramiczne to jeden z najczęstszych wyborów podczas zakupów garnków do kuchni. Jednak oferta na rynku jest dzisiaj naprawdę szeroka, a dostępne modele różnią się od siebie jakością, wykonaniem oraz… samą ceramiką. Jak się w tym wszystkim połapać, aby wybrać garnki ceramiczne, które posłużą nam przez lata? Z naszego artykułu dowiesz się, jakie wady i zalety posiadają garnki ceramiczne oraz o czym powinieneś pamiętać przy zakupie. Zapraszamy do lektury!
Garnki ceramiczne a garnki z ceramiki. Czy jest różnica?
Choć to pytanie może wydawać się dziwne, między tymi nazwami jest różnica (i to ogromna!). Garnki z ceramiki to naczynia, które posiadają ceramikę zarówno po wewnętrznej, jak i zewnętrznej stronie. Ich szkielet stanowi najczęściej stal. Natomiast garnki ceramiczne to inaczej garnki z powłoką ceramiczną. Wykonane są z użyciem zaawansowanej technologii przetwarzania aluminium i pokryte cienką warstwą tlenku ceramicznego. Dzięki temu naczynia te są odporne na ścieranie i zarysowania. Są to więc de facto naczynia aluminiowo-ceramiczne.
Czy różnice w wykonaniu przekładają się na jakość użytkowania tych naczyń? Zdecydowanie tak. Właśnie dlatego tak ważne jest dokładne czytanie informacji od producenta zawartych przy garnkach i na stronach internetowych. Naczynia te nagrzewają się w różnym czasie, co zdecydowanie wymusza na nas inną organizację zadań w kuchni. Zmienia się również przywieralność jedzenia podczas gotowania, czy duszenia potraw. Warto mieć to na uwadze, decydując się na zakup garnków do gotowania.
Garnki z powłoką ceramiczną – wygoda użytkowania
Tak, jak już wspomnieliśmy, dzisiaj garnkami ceramicznymi nazywa się naczynia pokryte powłoką z tlenku ceramicznego. Tego typu powłoka sprawia, że garnki ceramiczne mają bardzo wytrzymałą powierzchnię, odporną na uszkodzenia. Najlepszym wyborem są tutaj naczynia, które powłokę z tlenku ceramicznego posiadają zarówno po wewnętrznej, jak i zewnętrznej stronie. Dzięki temu naczynia wykazują się odpornością na korozję, są proste w czyszczeniu, a gotowane w nich potrawy nie przywierają do dna.
Garnki z ceramiki zdecydowanie się od nich różnią. Naczynia te były popularne w latach 90. kiedy producenci zakładali, że priorytetem przy używaniu garnków ma być trwałość i odporność na uszkodzenia. Jednak problem stanowiło mycie naczyń, ponieważ drobinki żywności przylegały do ścianek i dna naczynia. Dodatkowo po myciu na naczyniu osadzał się biały osad z minerałów zawartych w warzywach i mięsach, co nie sprzyjało estetyce garnków. Z tego właśnie względu garnki z ceramiki są dzisiaj używane stosunkowo rzadko – garnki z powłoką ceramiczną wyparły je z rynku bardzo szybko (choć można je jeszcze spotkać).
Garnki ceramiczne – wady i zalety
Garnki ceramiczne, które spotkasz dzisiaj w sklepie, to niemalże wyłącznie garnki z powłoką ceramiczną. Te doskonale sprawdzają się w każdej współczesnej kuchni. Są wygodne w użytkowaniu i nie sprawiają problemów z myciem oraz przywieraniem. Jakie zalety i wady posiadają współczesne garnki ceramiczne? Oto kilka z nich:
- bardzo dobrze przewodzą ciepło (nie nagrzewają się tak szybko, jak garnki z ceramiki, więc nie musisz cały czas kontrolować gotowanych potraw),
- są lekkie,
- powłoka ceramiczna chroni naczynie przed zarysowaniami i uszkodzeniami,
- jedzenie nie przywiera do dna i ścianek, co ułatwia czyszczenie oraz polepsza smak potrawy,
- stosunkowo szybko tracą ciepło.
Jednak łatwość w przewodzeniu ciepła może być również wadą. Wybierając garnki z powłoką ceramiczną, zwróć uwagę na fakt, czy naczynia te posiadają ochronne nakładki na rączki garnka, chroniące dłonie przed potencjalnymi oparzeniami.
Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy Ci nieco wady i zalety, jakie posiadają garnki ceramiczne. Daj nam znać, jakich naczyń Ty używasz w swojej kuchni!