Czym się różni rondel od garnka? Rozwiejmy wątpliwości!
Co wyróżnia rondle?
Rondle bez wątpienia należą do jednych z najpopularniejszych naczyń. Dawniej żadna gospodyni nie wyobrażała sobie pracy w kuchni bez porządnego rondla – ten musiał być odpowiednio głęboki i trwały, aby można w nim było przygotowywać pyszne obiady dla większej rodziny. Dziś część naczyń niestety odchodzi do lamusa, ponieważ wiele osób rezygnuje z gotowania w domu na rzecz cateringów, czy jedzenia na mieście. Jednak nawet w takim wypadku potrzeba w kuchni przecież naczyń, w których można po prostu podgrzać jedzenie (nawet jeśli mowa o gotowym posiłku). Tutaj rondle sprawdzają się świetnie – zwłaszcza te o nieco większej pojemności. Możesz w nich szybko i równomiernie podgrzać porcję nawet dla kilku osób.
Do czego jeszcze sprawdzi się porządny rondel? Tego typu naczynia mogą być z powodzeniem używane do gotowania na wolnym ogniu:
-
ryżu,
-
makaronów,
-
czy warzyw.
Warto jednak podkreślić, że w przypadku większych porcji lepiej jest używać rondla z pomocniczym uchwytem, aby łatwiej przelać płyn do sitka i nie narazić się na ewentualne poparzenia. Oczywiście na rynku znajdziesz najróżniejsze rodzaje rondli, w tym:
-
z powłoką ceramiczną,
-
emaliowane,
-
granitowe,
-
stalowe,
-
czy teflonowe.
Wszystkie posiadają swoje unikalne parametry i zalety.
Czym tak w zasadzie odróżniają się garnki?
Chyba w każdej kuchni można znaleźć przynajmniej kilka różnych garnków. Te najczęściej różnią się pojemnością oraz materiałem wykonania. Ich znakiem rozpoznawczym są dwa „ucha”, które ułatwiają przenoszenie garnka (garnek pełen zupy, czy leczo potrafi być naprawdę ciężki!). Tutaj wybór masz spory, ponieważ do Twojej dyspozycji są:
-
Garnki ze stali nierdzewnej – najpopularniejsze propozycje, które łączą w sobie trwałość, odporność na uszkodzenia, a także są łatwe w czyszczeniu. Kolejną zaletą jest wysoka odporność na korozję. Wadą może być długi czas nagrzewania oraz możliwe tęczowe przebarwienia (pojawiają się, gdy dodajemy sól do zimnej wody w garnku).
-
Garnki aluminiowe – są nieco mniej trwałe niż propozycje ze stali nierdzewnej, jednak wyróżnia je lekkość oraz szybki czas nagrzewania. Wystarczy zauważyć, że modele aluminiowe nagrzewają się 16 razy szybciej niż stal! Może się więc to przełożyć na mniejsze rachunki za prąd, czy gaz. Wadą może być brak możliwości gotowania kwaśnych potraw. Do tego garnki (szczególnie te słabszej jakości) mogą być podatne na zarysowania.
-
Garnki ceramiczne – można w nich przygotowywać dania na małej ilości tłuszczu. Do tego sama ceramika nie wchodzi z żadne reakcje z przygotowywanym jedzeniem (są również dobrym wyborem dla alergików). Do wad można zaliczyć powłokę, która może być podatna na zarysowania, czy zbyt wysokie temperatury. Większość tego typu garnków nie nadaje się również na kuchenki indukcyjne.
-
Garnki miedziane – wyróżniają się fantastycznym designem. Do tego bardzo dobrze i równomiernie rozprowadzają ciepło i są odporne na zarysowania, czy uszkodzenia mechaniczne. Do wad można zaliczyć duży ciężar oraz wyższą cenę.
-
Garnki szklane – to przede wszystkim doskonały wybór dla wszystkich alergików. Do tego sam materiał nie chłonie barwników, zapachów, czy tłuszczu oraz nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. Szkło łatwo się czyści i jest odporne na wysokie i niskie temperatury. Nie można również zapominać o równomiernym rozprowadzaniu ciepła oraz o efektownym designie tego typu modeli. Wadami może być podatność na stłuczenia, czy wyszczerbienia oraz duży ciężar.
-
Garnki żeliwne – tutaj również na uwagę zasługuje fakt, że potrawy można przygotowywać bez użycia tłuszczu. Do tego materiał nie wydziela żadnych szkodliwych związków chemicznych, jednocześnie wykazując się bardzo dużą trwałością. Same garnki nadają się również do gotowania na otwartym ogniu, np. nad ogniskiem. Niestety idzie z tym w parze duży ciężar oraz przymus konserwacji garnków.
Do tego dochodzi podział garnków ze względu na powłokę. Tutaj do wyboru masz propozycje z powłoką: teflonową, tytanową, czy marmurową. Jest tego dużo więcej niż w przypadku rondli!
No więc: czym różni się garnek od rondla?
Jak już wymieniliśmy, garnki dają Ci dużo większy wybór ze względu na materiał wykonania, czy rodzaj użytej powłoki. Kolejną różnicą jest sama budowa. Garnki mają dwa „ucha”, które służą do podnoszenia naczynia. Z kolei rondel jest nieco mniejszy oraz posiada długą rączkę. Warto również podkreślić, że poszczególne rondle mogą posiadać możliwość odczepienia rączki, sprawdzając się doskonale w kuchni o nieco mniejszym metrażu. Odczepiając rączkę wszystkie garnki i rondle umieścisz w dowolnej szafce, oszczędzając sporą ilość wolnego miejsca. To niesamowicie praktyczne!