Czy warto kupić wok? Sprawdzamy!
Czym w ogóle jest wok?
Mówiąc najprościej w świecie: wok to głęboka patelnia, w której można szybko przygotować pyszne posiłki jednogarnkowe. Tego typu naczynia doskonale nadają się do smażenia i duszenia produktów spożywczych – zwłaszcza że można w nich również gotować na parze. To właśnie ogromna uniwersalność i szeroki wachlarz zastosowań sprawia, że wok staje się niezwykle pomocnym naczyniem w każdej kuchni. To nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Dlaczego? Ponieważ to w niej często wykorzystuje się technikę smażenia w wysokich temperaturach, a więc tzw. stir fry. Polega to na ciągłym, jednoczesnym mieszaniu i smażeniu produktów (warzyw, mięsa, czy owoców morza). Warto podkreślić, że za sprawą odpowiedniego kształtu do woka wystarczy wlać tak naprawdę odrobinę tłuszczu, aby ciepło równomiernie rozchodziło się po całej jego powierzchni. Co to oznacza?
Przede wszystkim fakt, że potrawy przygotowywane w woku są mniej tłuste, a warzywa nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Można je usmażyć na chrupko, a nie tłusto i ciężko. To właśnie w tym tkwi sekret tak wielu dań kuchni azjatyckiej, choćby pad thaia. Skąd wzięła się nazwa? Z języka kantońskiego. Jako ciekawostkę możemy podać, że ten rodzaj patelni upowszechnił się około 2000 lat temu (wyobrażasz to sobie? To przecież było tak dawno!) w czasach panowania dynastii Han. Z początku te okrągłe i głębokie patelnie szybko stały się popularne w całej Azji, jednak dzisiaj chętnie stosowane są w zasadzie na całym świecie i to zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i w domach.
Co możesz przygotować w woku?
Jak wspominaliśmy, wok to niezwykle uniwersalne naczynie, dzięki któremu przygotujesz różnorodne potrawy. Jak na nim smażyć? To proste: wlej niewielką ilość oleju, porządnie go rozgrzej i wrzuć ulubione mięso lub tofu. Pamiętaj, aby cały czas je mieszać, bo będzie się dosyć krótko smażyć. Gotowe odłóż na sitko i wrzuć ulubione warzywa – pamiętaj, aby zaczynać od tych składników, które są najtwardsze i będą najdłużej się przygotowywać. Na samym końcu dorzuć mięso, a także przyprawy. W tym momencie możesz także dodać sosy, np. sojowy, czy barbecue. W ten sposób całość nabierze niepowtarzalnego charakteru! Możemy również podpowiedzieć, że do dań smażonych w woku zawsze pasują przepyszne i zdrowe kiełki.
Warto jednak podkreślić, że wok nadaje się nie tylko do smażenia. Można w nim równie wygodnie gotować na parze. Kuchnia azjatycka dość często serwuje właśnie takie pyszności. Dzięki temu w woku możesz przyrządzić:
-
mięso (niemal każdy rodzaj)
-
ulubione ryby
-
wszystkie warzywa
-
ryż lub makaron
-
a także azjatyckie pierożki.
Pamiętaj jednak, że do gotowania na parze potrzebujesz specjalnego dodatku. Jest nim koszyczek z trawy i drewna, który nakłada się na wok. Na początku musisz wlać do woka szklankę wody. Do tego dno samego koszyczka trzeba także odpowiednio przygotować. Jeżeli będziesz przygotowywać wołowinę lub wieprzowinę, to dno powinno być wyłożone liśćmi kapusty. Z kolei do dań z ryby, czy wieprzowiny, dobrze jest dodać rozmaryn i cebulę. Natomiast ryż i makaron warto przykryć liśćmi sałaty. Dzięki temu danie na parze będzie gotowe bardzo szybko, bo zaledwie po 10-20 minutach. Sam zapach i pyszny smak zapamiętasz na długo!
Na co zwrócić uwagę, kupując wok?
Oczywiście na rynku możesz znaleźć woki lepszej i gorszej jakości. Po czym poznać dobre naczynie? Przede wszystkim po materiale wykonania – to on będzie determinował skuteczność przygotowywania potraw, a także trwałość samego naczynia. Tutaj doskonale sprawdzają się woki z powłoką diamentową klasy premium. Dlaczego? Najważniejsze właściwości diamentu to jego twardość, dzięki której jest w stanie przeciąć nawet skałę czy żelazo oraz wyjątkowa gładkość powierzchni. Możesz więc być pewien, że wok wykonany z takich materiałów sprawdzi się w każdej kuchni – czy to w domu, czy w najlepszej restauracji. To jakość, na którą warto postawić!
Dlaczego w przypadku woków trwałość naczynia jest aż tak ważna? Ponieważ powłoka musi zapewniać odporność nie tylko na korozję, ale także na szereg przypraw, bardzo wysoką temperaturę oraz ostre, czy słone składniki. Do tego warto wybrać taki wok, który sprawdzi się na kuchenkach różnego typu. Woki starszego typu można używać tylko na kuchenkach gazowych. Te nowoczesne sprawdzą się także na kuchenkach elektrycznych, ceramicznych oraz indukcyjnych, które dostarczają ponad 90% skuteczności grzania. To jakość w najlepszym wydaniu – sam przyznaj!