Darmowa dostawa od 40,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czy materiał wykonania garnka ma wpływ na smak przygotowywanych potraw? Sprawdźmy to!

2021-05-10
Czy materiał wykonania garnka ma wpływ na smak przygotowywanych potraw? Sprawdźmy to!

Garnki to najczęściej używane przez nas naczynia kuchenne podczas przygotowywania potraw. To, na jaki zestaw się zdecydujesz, może mieć kluczowe znaczenie przy finalnym smaku Twoich dań. Dania przygotowane w niewłaściwy sposób mogą nie tylko stracić swój smak i aromat, ale również cenne właściwości i witaminy. Jakie garnki do kuchni wybrać, aby zachować świeżość przygotowywanych posiłków? Zapraszamy do artykułu!

Jakie garnki do gotowania? Czy materiał ma wpływ na smak?

Niestety kompletując wyposażenie do swojej kuchni, nie można postawić wyłącznie na jeden, duży i uniwersalny garnek. Każdy doświadczony kucharz ma w swoim ekwipunku co najmniej dwa rodzaje naczyń, aby móc przygotowywać swoje ulubione dania, wykorzystując pełen potencjał ziół, przypraw i wysokiej jakości składników. Nie ulega wątpliwości, że inne garnki sprawdzą się przy kuchence gazowej, inne indukcyjnej, a jeszcze inne przy elektrycznej. To, jakim sprzętem dysponujesz, również ma ogromne znaczenie, jeśli zależy Ci na pysznych i aromatycznych potrawach.

Jakie garnki do kuchni powinieneś wybrać? Przede wszystkim dedykowane do posiadanej przez Ciebie kuchenki. To punkt, którego nie można pominąć. Jeżeli interesują Cię garnki do kuchni wysokiej jakości, które mogą być dla Ciebie sporą inwestycją i posłużą Ci przez lata, warto postawić na model odpowiedni do różnego typu kuchenek. Możesz w ten sposób zapobiec problematycznej kwestii przeprowadzki lub wyjazdu na święta do rodziny z przygotowanymi potrawami.

Jakie garnki kupić? Wybór masz naprawdę ogromny

Dzisiaj wybór naczyń do gotowania masz naprawdę spory. Każdy rodzaj garnków posiada jednak swoje wady i zalety. Kluczowy jest tutaj rodzaj powłoki, jaką będzie posiadał wybrany przez Ciebie zestaw. Przykładowo: powłoka ceramiczna doskonale zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu możesz liczyć na świeży i lekki smak przygotowywanych dań. Tego typu garnki do kuchni to również wygoda użytkowania, ponieważ nie musisz cały czas stać przy kuchence. Naszym zdaniem wysokiej jakości powłoka nieprzywierająca to absolutny must have przy każdym nowoczesnym zestawie garnków. Jednak to nie wszystko. Materiał z jakiego wykonane są garnki oraz grubość naczynia rzutują również na tempo i równomierne rozprowadzania ciepła. Warto postawić więc na naczynia od zaufanego producenta.

Bardzo istotną kwestią jest nie tylko wykonanie powłoki wewnętrznej w garnku, ale również zewnętrznej. Im trwalsza, tym mniejsze ryzyko uszkodzeń. Co za tym idzie? Przede wszystkim lepsze rozprowadzanie temperatury. Doskonale sprawdzi się tutaj powłoka wykonana z grafenu. To jedno z najnowocześniejszych rozwiązań przy projektowaniu trwałych naczyń kuchennych. Ciekawą opcją jest również powłoka tytanowa, która również zapewnia garnkom wysoką ochronę przed potencjalnymi uszkodzeniami w trakcie użytkowania. Interesują Cię wyłącznie propozycje, które zostaną z Tobą na lata? W takim razie w żadnym wypadku nie kupuj garnków z przypadku!

Jak gotować próżniowo? Wydobądź pełen potencjał z potraw

Jedną z ciekawszych opcji, która sprawdzi się w każdej kuchni, jest gotowanie próżniowe. Potrzebujesz do niego dedykowanych garnków, które są dzisiaj absolutną rewolucją na rynku gastronomicznym. Jak gotować próżniowo? To metoda, która zdobywa dzisiaj coraz więcej zwolenników. Dlaczego? Ponieważ pozwala zachować składniki odżywcze i naturalny, wspaniały smak przygotowywanych dań. To ulepszona i unowocześniona metoda francuskiej metody sous vide, spotykanej w najlepszych światowych restauracjach.

Jakie garnki do gotowania próżniowego ? Tu konieczne jest postawienie na dedykowane naczynia właśnie do tej metody. Dzięki szczelnemu zamknięciu z uszczelką oraz możliwości kontroli ciśnienia za pomocą regulacji ilości wydostającej się pary możesz liczyć na naczynia doskonale przystosowane do powolnego gotowania w niskich temperaturach. Jeśli zależy Ci na maksymalnej ilości aromatu, smaku i wartości odżywczych, powinieneś zainteresować się właśnie tą metodą gotowania!

A jakie nowe garnki Ty chcesz kupić do swojej kuchni? Koniecznie daj nam znać, jakich modeli używasz najczęściej!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel