Darmowa dostawa od 40,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czy garnki próżniowe sprawdzą się w każdej kuchni? Sprawdzamy wszystkie za i przeciw!

2021-03-08
Czy garnki próżniowe sprawdzą się w każdej kuchni? Sprawdzamy wszystkie za i przeciw!

Choć do niedawna garnki próżniowe były postrzegane jako sprzęt przeznaczony wyłącznie dla profesjonalnych kucharzy, dziś coraz chętniej sięgają po nie wszyscy amatorzy domowych posiłków. Dlaczego? Ponieważ gotowanie próżniowe niesie ze sobą wiele zalet. Chcesz wiedzieć, czy taki sprzęt sprawdzi się w Twojej kuchni? W takim razie zapraszamy do artykułu!

Gotowanie próżniowe – co to takiego?

Nie ulega wątpliwości, że w ostatnich latach poziom świadomości żywieniowej w Polsce zdecydowanie wzrósł. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, rezygnując tym samym z kuchni, która opierała się niestety bardzo często na produktach smażonych w głębokim oleju. Jednak szykowanie w domu pysznych i lekkich dań wcale nie musi być wyzwaniem! Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości sprzęt, który pozwoli Ci na przygotowywanie szybkich i bogatych w witaminy potraw.

Gotowanie próżniowe opiera się na przygotowywaniu potraw w szczelnie zamkniętym naczyniu. Składniki są w tym przypadku równomiernie ogrzewane za pomocą wytwarzanej z wody pary. Dobrej jakości garnki do gotowania próżniowego posiadają również specjalne zabezpieczenie, regulujące ciśnienie powstające w naczyniu. To szczególnie ważne, jeżeli zależy Ci na szybkim i bezpiecznym przygotowywaniu ulubionych dań.

Garnki do gotowania próżniowego – czym się różnią od tradycyjnych?

Do niedawna gotowanie próżniowe można było spotkać wyłącznie w wysokiej jakości restauracjach. Tam wykorzystywano dedykowane do tej metody, hermetyczne woreczki, w których umieszczano produkty i gotowano je w specjalnym urządzeniu sous vide. Dzisiaj wystarczy wyposażyć się w dobrej jakości garnek próżniowy. Mówiąc dokładniej: jeden garnek. Nie cały zestaw. Dzięki temu, że wszystkie składniki możesz gotować w jednym garnku, cały proces przygotowywania dania jest mocno ułatwiony (również, jeśli chodzi o mycie naczyń).

Czym garnki do gotowania próżniowego różnią się od tradycyjnych modeli? Przede wszystkim konstrukcją. Posiadają pokrywki umożliwiające szczelne zamknięcie naczynia, dzięki czemu podczas gotowania zmienia się ciśnienie. Dobrej jakości garnek próżniowy posiada zabezpieczenie kontrolujące ciśnienie w naczyniu za pomocą regulacji ilości pary. Co ważne,  garnki próżniowe pokryte są wysokiej jakości aluminium, uniemożliwiającym przywieranie potraw (w końcu nie musisz ich mieszać!). To duża przewaga nad tradycyjnymi modelami!

Garnek próżniowy – jak w nim gotować?

Garnki do gotowania próżniowego to doskonałe rozwiązanie dla osób zabieganych, którym zależy na szybkim przygotowywaniu posiłków. Dzięki temu, że po zamknięciu w naczyniu wszystkich składników, zawartość gotuje się sama, gotowanie próżniowe jest mało absorbujące. Pozwala na wygospodarowanie cennego czasu np. na szykowanie ulubionych koktajli, surówek, deserów, czy… na odpoczynek!

Co warto zaznaczyć, gotowanie próżniowe zdecydowanie skraca czas przygotowywania potraw. Dodatkowo (co w sumie jest najważniejsze!), dzięki temu, że wszystkie składniki są szczelnie zamknięte, zachowują swój aromat i smak. Wszystkie warzywa i mięsa gotowane tą metodą są soczyste, kruche i wilgotne. Tu nie ma mowy o wysuszeniu, czy nierównomiernym wygotowaniu składników!

Czy gotowanie próżniowe jest zdrowe?

Oczywiście, że tak! Dzięki temu, że garnki próżniowe są szczelnie zamknięte, przygotowywane przez Ciebie potrawy zachowują zdecydowanie więcej witamin i minerałów niż w przypadku tradycyjnego gotowania. To również dobre rozwiązanie dla osób dbających o linię. Gotowanie próżniowe stanowi doskonałą alternatywę dla produktów smażonych.

Do tego nie musisz korzystać z dużej ilości oleju, aby uniknąć przypalenia mięsa. Wygoda gotowania, głębszy smak i aromat, a do tego niska kaloryczność i większa ilość witamin? Garnki do gotowania próżniowego to absolutny must have w kuchni wszystkich osób, które kochają zdrowie i zrównoważone posiłki!

Co gotować próżniowo?

Co bardzo ważne, gotować próżniowo możesz… niemalże wszystko! To doskonała metoda na przygotowywanie mieszanki ulubionych warzyw, np.:

  • marchewki,
  • groszku,
  • papryki,
  • brokułów,
  • czy bobu.

Garnki próżniowe pozwalają również na przygotowanie ulubionego mięsa lub ryby. Możesz liczyć więc na pyszny, domowy gulasz, bigos, zrazy wołowe lub pyszne, gotowane warzywa. Wszystkie składniki możesz również przyprawić według własnych preferencji. To co, jakie składniki połączysz w pierwszej kolejności?

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel