Darmowa dostawa od 40,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Co wyróżnia patelnie tytanowe? Czy warto na nie postawić?

2021-10-21
Co wyróżnia patelnie tytanowe? Czy warto na nie postawić?

Co wyróżnia patelnie tytanowe? Czy warto na nie postawić?

Na rynku masz ogromny wybór, jeśli chodzi o materiały, z których wykonane są patelnie. Kolejni producenci wręcz prześcigają się w coraz to nowszych pomysłach. Nie da się również ukryć, że wokół poszczególnych modeli narosło wiele mitów. Dziś skupimy się na patelniach tytanowych. Czy warto na nie postawić? Jakie posiadają zalety? Czy smażenie na nich jest bezpieczne? Zapraszamy do naszego kolejnego artykułu!

Patelnia tytanowa – czy warto?

Wyposażenie swojej kuchni to nie tak prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Oczywiście można kupić pierwszą lepszą patelnię, ale czy to dobry pomysł? Wiele modeli z niższej półki bardzo szybko ulega uszkodzeniu i zwichrowana rączka jest tutaj najmniejszym problemem. Dużo poważniejsze są uszkodzenia powłoki. Jeśli ta jest zarysowana, to smażenie na takiej patelni może być szkodliwe dla naszego zdrowia (choć oczywiście zależy to w dużej mierze od materiału, z jakiego jest wykonana). I tutaj przechodzimy do jednej z największych zalet patelni tytanowych, czyli trwałości. Ich tytanowe powłoki zapewniają wieloletnią trwałość, twardość i bardzo wysoką temperaturę topnienia. Nie bez znaczenia jest to, że są dodatkowo utwardzane w bardzo wysokich temperaturach – dzięki temu na całej powierzchni są odporne na zniekształcenia, zniszczenia i korozję.

Warto zaznaczyć, że naprawdę dobre jakościowo modele posiadają dodatkowe zewnętrzne powłoki, np. z krzemionki. Dzięki temu są jeszcze trwalsze. A co czyszczeniem? Tutaj mamy dla Ciebie kolejną dobrą informację. W przypadku tych naczyń nie masz potrzeby szorowania powierzchni, ponieważ ta jest gładka. Wystarczy odrobina płynu do naczyń i jeden ruch gąbką – gotowe! W razie czego możesz również śmiało użyć zmywarki do naczyń i to bez konieczności używania specjalnych detergentów. Brzmi wygodnie?

Patelnie z powłoką tytanową to… zdrowsze gotowanie!

Każda osoba, której zależy na podejmowaniu tzw. lepszych wyborów żywieniowych, zdaje sobie sprawę z tego, że tłuszcze są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Chodzi tu jednak o tłuszcze zawarte np. w rybach, a nie o szklankę oleju wylaną na patelnię, czy smażenie na głębokim oleju! Dlaczego o tym wspominamy? Ponieważ patelnie z powłoką tytanową są świetnymi przyjaciółmi wszystkich osób na diecie, które ograniczają smażenie na oleju. Już wyjaśniamy! Chodzi o to, że powłoka tytanowa ma tę zaletę, że nie przywierają do niej poszczególne składniki. Możesz więc przygotowywać dania na minimalnej ilości tłuszczu (możesz np. nanieść niewielką ilość oliwy z oliwek za pomocą kuchennego pędzelka).

Zastanawiasz się teraz pewnie, czy jest to jakaś sztuczka. Absolutnie nie! Nie ma w tym żadnej tajemnicy. Po prostu zaletą powłoki tytanowej jest to, że jest ona idealnie gładka, a zwykle za przywieranie składników odpowiada właśnie nieregularna struktura. Przekonaliśmy się o tym na własnej skórze za pomocą prostego eksperymentu: po prostu wbiliśmy na patelnię jajko, aby sprawdzić, czy przygotujemy je bez kropki oleju. I wiesz co? Po usmażeniu jajko bez najmniejszego problemu zsunęły się na talerz! Tutaj dochodzimy do kolejnej zalety, jaką jest łatwość gotowania. Patelnie tytanowe sprawdzą się nie tylko w dłoniach szefów kuchni, ale również w kuchni laika. Tutaj naprawdę trudno cokolwiek przypalić – chociaż rekomendujemy jednak pilnowanie smażącego się lub gotującego dania!

Patelnie tytanowe… czy są zdrowe?

Patelnie tytanowe umożliwiają zdrowsze gotowanie dzięki możliwości smażenia bez tłuszczu. Ale czy same są zdrowe? Powiemy krótko: jak najbardziej tak. Tytan od lat wykorzystywany jest m.in. w medycynie do produkcji narzędzi chirurgicznych, czy protez stawów biodrowych. Wszystko dlatego, że jest jednym z najbardziej biokompatybilnych metali – oznacza to po prostu, że nie wchodzi w reakcję z tkanką organiczną. Możesz być spokojny, ponieważ w trakcie smażenia nie będą wydzielać się żadne szkodliwe dla zdrowia związki. Patelnie z powłoką tytanową są również polecane alergikom.

A co możesz przygotować na tego typu patelniach? Cóż… absolutnie wszystko! Co powiesz na pyszny, chrupiący bekon, który nie będzie przywierać do rozgrzanej powierzchni patelni? Albo na idealnie wysmażony stek lub pyszne, nierozpadające się i nieprzesiąknięte tłuszczem warzywa? Do tego dorzuć pyszne naleśniki (dużo smaczniejsze, bo nie „opite” olejem!), czy nawet złożone dania, jak curry z mięsem i warzywami. Wiesz co? Chyba będziemy kończyć. Zrobiliśmy się odrobinę głodni...

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel